- Hvorfor gør det en forskel?
Vi er født med en evne til at mærke og følge vores behov. Det er den måde vi overlever på. Derfor græder babyer når de er sultne, eller skriger når de mærker ubehag. For at få deres behov opfyldt om at få stillet sulten, eller få ubehaget til at forsvinde.
Som vi vokser op, trænes vi langsomt, men sikkert, i at undertrykke vores kropslige signaler.
Vi bliver i stand til at tilsidesætte nogle af vores behov (hvilket ikke er ubetinget skidt, og en nødvendighed for at indgå i sociale relationer), og vi lærer ofte, at der er andre, der er mere vigtige end os selv.
Det gør at nogle af os, kan have svært ved at mærke, hvad vi har lyst til eller behov for. For slet ikke at snakke om at bede om det.
For vi har måske ikke lært at mærke ind i vores længsler, ønsker og drømme. Og måske har vi fået at vide som børn, at vi skal opføre os ordentligt, at vi skal være stille, gøre som de voksne siger og så videre, for at gøre os fortjent til det ene eller det andet.
Underliggende har vi opfattet, at vi skal være på en bestemt måde, for at få det vi gerne vil have.
Nogle af os har ligefrem oplevet, at der slet ikke var plads til vores behov og ønsker, fordi mor eller far (eller begge) ikke havde kapaciteten til at møde os i dem.
Vi er alle blevet rørt mod vores vilje
En anden ting er, at vi alle er blevet rørt eller håndteret mod vores vilje. Og her snakker jeg ikke om at det er sket i ond vilje, slet ikke. Men vi har alle fået skiftet ble, børstet tænder, eller er blevet tørret om munden, selvom vi ikke ville have det. I større eller mindre grad har vi lært at gå med på ting, som vi egentligt ikke havde lyst til.
Derfor er nogle af os blevet så gode til at tilsidesætte os selv, at vi igen og igen er ovre i hvad andre har lyst til (eller hvad vi tror, andre har lyst til).
Vi bliver en ’villig’ medløber. Som måske ikke altid er så villig, men blot føjer sig…for fredens skyld, af frygt for at blive afvist, eller noget helt tredje.
Kan du genkende dig selv i noget af det her?
Vil du finde tilbage til dig selv, og blive bedre til at mærke hvad du har lyst til?
Du kan træne og udvikle din evne til at være (mere) nærværende – også med dig selv.
Skriv dig op til at modtage e-mails fra mig, så hjælper jeg dig på vej, med en enkel øvelse du kan gøre på 5 minutter, som med det samme bringer fokus tilbage til dig og din krop.
Øvelsen er grundlæggende for at udforske og forstå de grundlæggende dynamikker i Wheel of Consent®; et redskab der skaber klarhed omkring hvordan vi relaterer til andre, så vi kan blive bedre til at mærke og stå ved os selv, vores ønsker, behov og grænser.
Følges din lyst, eller den andens?
I Wheel of Consent, skelnes der mellem at have lyst til, og at være villig til. Det vil sige: enten sætter du dine ønsker, hvad du har lyst til, først; eller også sætter du dem til side - uden at give afkald på dine grænser.
I en Wheel of Consent® workshop, piller vi tingene fra hinanden, for at det bliver tydeligt, hvad det er der sker. Jeg kan ikke anbefale det som en livsmodel. Det er et værktøj til at skabe opmærksomhed og klarhed, så du kan tage den viden med dig i dit liv, og skabe bedre, sundere og stærkere relationer.
Det kræver nok lidt mere forklaring.
Lad os tage udgangspunkt i berøring.
Det er ikke min intention at udstille et køn, eller starte en debat om at ’mænd er sådan’ og ’kvinder er sådan’. Det er blot for at tydeliggøre problematikker, som kan opstå i en interaktion, når vi ikke er tydelige.
Lad os sige din kæreste spørger dig om han skal massere dine skuldre. Du siger ja tak, og tænker, det er en sød gestus.
Efter et par minutter bevæger hænderne sig fra skuldrene og ned på dine bryster, og situationen er pludselig en hel anden, end det du har sagt ja til.
Der kan ske flere ting, her nævner jeg et par scenarier.
A) Måske har du slet ikke lyst til andet end den skuldermassage du blev tilbudt og har sagt ja til, og du trækker dig (muligvis ikke uden irritation).
B) Måske lader du stå til, selvom du er frustreret over det, og lader ham få sin vilje, selvom du ikke har lyst.
I A holder du fast i dig selv, og passer på dine grænser ved at trække dig. Du blev tilbudt én ting, men ’fik’ noget andet, som du ikke er interesseret i.
De fleste har svært ved at trække sig uden at føle sig skyldig, forkert, eller uden at føle (eller frygte) at kontakten går tabt. Det kræver noget øvelse at blive opmærksom på hvad vi føler, og hvordan vi kommunikerer det ud.
I B bliver du, selvom du er frustreret. Frustrationen er et signal der er værd at lytte på. Hvad vil den fortælle dig?
Når du gang på gang går med på ting som skaber frustration i dig, lader din grænse overskride og ikke tager ansvar for dine følelser, kan det ende med ophobet bitterhed og vrede. Pludselig en dag er der den berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over.
Nogle gange handler det om at vi har glemt, at vi har retten til at vælge for os selv, når vi ikke siger fra.
Der er selvfølgelig mange lag i det, og flere mulige scenarier, jeg kan ikke dække det hele her.
Måske tænker du at der vil være forventning om sex, hvis du lader ham røre dine bryster, og derfor trækker du dig (selvom du egentligt synes, det var meget rart). Alt sammen noget der kan udforskes, og tydeliggøres, indenfor rammerne af en Wheel of Consent workshop.
Må jeg røre dine bryster?
I Wheel of Consent sprog, vil det også invitere kæresten til en refleksion over hvad hensigten med tilbuddet er? Og om den hensigt kan gøres tydeligere i form af et spørgsmål, der klart giver udtryk for, hvad ønsket er.
I dette tilfælde, vil det ikke være helt hen i vejret, at antage at kæresten har lyst til at røre dine bryster.
Hvis spørgsmålet lyder, ’Må jeg røre ved dine bryster?’ (fremfor 'Skal jeg massere dine skuldre'), antyder det, at det er for ham.
Det vil sige at du er giveren.
Nu får du mulighed for at mærke efter, om du er VILLIG til at lade dine bryster røre, eller ej.
Her snakker vi ikke om at knibe læberne sammen, og tolerere berøring du på ingen måde har hjertet med i. Tværtimod. Så ville du miste en bid af dig selv, og formentlig over tid opbygge vrede og bitterhed i relationen, og det er en dårlig idé.
Et helhjertet ja
For at mærke et helhjertet ja til spørgsmålet, har du måske brug for at afgrænse berøringen.
Det kan for eksempel være, at du ikke er villig til stimulering af dine brystvorter, eller måske har du brug for en tidsafgrænsning, eller et helt tredje behov/afgrænsning der afgør om du er villig til at give adgang til din krop, og plads til hans lyst.
Det rykker også ved den gængse opfattelse at fordi det er dig der bliver rørt, så er det også dig der er modtageren. Det er ikke nødvendigvis tilfældet, som du vil erfare, hvis du dykker mere ind i Wheel of Consent.
Hvis spørgsmålet lyder, ’Har du lyst til, at jeg rører dine bryster?’ (fremfor ’Skal jeg massere dine skuldre’), antyder det, at det er for dig.
Det vil sige at du er modtageren.
Her kan du så mærke efter, om du har LYST til at dine bryster skal røres, og hvis ja, hvordan vil du så gerne have at de bliver rørt, og hvor længe.
Så kan giveren (i det her tilfælde kæresten), mærke efter om han er villig til, at give dig det, du gerne vil have, indenfor hans grænser.
I det første spørgsmål, sætter du din lyst til side, men er opmærksom på, og tager ansvar, for dine grænser, og giver indenfor rammerne af hvad du er villig til (ikke hvad du kan udholde!).
I det andet spørgsmål, sætter du din lyst først, men er opmærksom på, og respekterer, den andens grænser.
På den måde, kan både du og kæresten øve at mærke efter hvad i har lyst til, og hvad i er villig til. Så i kan udvikle integritet og gavmildhed, uden at gøre jer selv mindre, eller sætte jer selv ude af spillet.
De her dynamikker gør sig gældende i langt de fleste af vores interaktioner/relationer, også dem der ikke er baseret på berøring.
Derfor har de også en dybdegående virkning, og hjælper os til mere frihed i vores kontakt, og gør relationer lettere, fordi vi selv bliver mere tydelige.
I en Wheel of Consent® workshop kan vi udforske dynamikkerne både med og uden berøring, da det ikke er berøringen der er vigtig, men hvad du lægger mærke til undervejs, som skaber grundlaget for dine valg.
Igennem opmærksomhed, dine valg og kommunikation, kan du opnå mere frihed til at være dig i dine relationer, så du kommer til at stå stærkere i dig selv og dit unikke udtryk.
Vil du styrke fundamentet der gør relationer lettere, giver dig frihed til at være dig, og som gør dig i stand til at træffe valg der er gode for dig, uden at gå på kompromis med den gode kontakt, så læs her om Wheel of Consent®, og tjek hvornår jeg holder næste workshop.
Kom i gang med det samme uden at det koster dig en krone
Skriv dig op til at modtage e-mails fra mig, så hjælper jeg dig på vej, med en enkel øvelse du kan gøre på 5 minutter, som med det samme bringer fokus tilbage til dig og din krop. Det er din indgangsvinkel til at mærke mere lyst og nydelse i det hele taget. Og til at blive mere nærværende i din krop, som er første skridt til en dybere intimitet med en anden. Jeg skriver også om at følge den nydelse du allerede mærker, fremfor den nydelse du tænker, du burde mærke.
Øvelsen er grundlæggende for at udforske og forstå de grundlæggende dynamikker i Wheel of Consent®.
Som en sidegevinst, øger det din evne til at mærke nydelse
Hvis du laver den 5 minutter om dagen, vil du hurtigt kunne mærke en forandring. Øvelsen er fra Betty Martin, som har skabt Wheel of Consent®.
Det er simpelt, men det tager tid at ændre gamle mønstre, så vær tålmodig med dig selv. Når du mærker glæden ved at komme hjem til dig selv, og hvordan det påvirker din livslyst, dit energiniveau og din evne til at være nærværende OG gør dine relationer og interaktioner lettere, dybere og mere meningsfyldte, vil det være det hele værd. Jeg hepper på dig!